Personal | Mijn depressie en dingen die mij daarbij helpen

Depression

Mijn depressie

Ik schrijf dit even in het Nederlands, omdat ik denk dat ik mezelf zo het beste kan verwoorden.

Ik heb een depressie en daar zit ik al best wel een hele tijd in. Depressie is een heel breed woord, vooral omdat iedereens depressie anders is. Daarnaast schamen veel mensen zich met een depressie er op een bepaalde manier voor en vinden het moeilijk om ervoor uit te komen. ‘Dadelijk vinden ze me zielig.’ ‘Ik wil ze niet met die problemen opzadelen.’ ‘Dadelijk gaan ze de hele tijd vragen of het wel gaat.’ Dat zijn dingen die ik ook wel eens heb gedacht, het is namelijk veel makkelijker om iedereen gewoon zijn eigen leven te laten leiden, zodat jij dat ook kan.

Maar is dat wel zo? Ik heb me nooit geschaamd voor mijn depressie en dat zal ik ook nooit doen, maar het is nou ook weer niet zo dat ik het heel makkelijk tegen iedereen vertel. Waarom niet? Waarom is het zo lastig om erover te praten met anderen? Ik denk persoonlijk voor mij, omdat ik niet wil dat mensen weten dat het niet goed met me gaat. Dat maakt mij zwak – kwetsbaar. Ik wil bijvoorbeeld niet huilen in het openbaar, omdat dit vragen op roept bij mensen en omdat ik mijzelf dan weer zwak op stel. Maar het is niet zwak. Het is echt en het hoort erbij.

 

Mijn verhaal

Ik kan niet precies zeggen wanneer het begon, maar wel het moment waarop ik erachter kwam dat het niet ging. Ik was voor de zoveelste keer verdrietig naar huis toe gegaan en had mezelf afgezonderd bovenop mijn kamer. Ik kon mezelf er niet toe zetten iets te doen – laat staan naar school toe te gaan. Veel mensen denken dat het thuis blijven van school helemaal niet zo erg is, want dan kan je lekker doen wat je wilt. Maar nee, dat is het voor mij – iemand met een depressie – helemaal niet. Als ik thuis blijf lig ik meestal ergens als een zombie naar te staren en verdrietig te zijn, omdat ik dan helemaal nergens zin in heb. Ik zie nergens het nut meer van in en ben op die momenten heel erg ver verwijdert van de dingen waar ik normaal gesproken helemaal gek van ben – zoals mijn blog. Maar het alternatief is verdrietig zijn op school en daar heeft niemand wat aan.

Er is niks specifieks gebeurd waardoor ik een depressie heb gekregen, ik bedoel, er is niks heftigs in mijn leven gebeurd, op school gaat het goed en mijn thuissituatie is zelfs geweldig. Er is niks mis met mijn leven, ik ben er juist dol op, maar dat maakt het ook zo moeilijk. Toen heb ik dat aangegeven bij mijn ouders en zijn we gelijk naar de huisarts gegaan. Daar werd mijn depressie bevestigd en vanaf dat moment heb ik hulp gekregen. Ik ben met iemand gaan praten en dat was in ieder geval al een hele hulp.

Depression

Hoe is het nu?

Ik heb er nog wel veel moeite mee, aangezien het nog steeds een groot deel van mijn leven belemmert. Ik heb minder sociaal contact en ik mis nog steeds veel school. De perioden tussen mijn echt depressieve momenten worden wel groter, dus dat is positief. Ik voel me steeds vaker weer positief over al mijn passies, zoals lezen en bloggen. Maar er blijven momenten dat ik helemaal niks meer leuk vind en die momenten vind ik het naarst, dan lijkt alles wat ik had bedacht in mijn goede momenten een hele hoop onzin. Gelukkig helpt het dat ik een heel leuk leven heb (nu natuurlijk iets moeilijker), super lieve vriendinnen en een vriend die er heel goed mee omgaan. Daarnaast natuurlijk mijn familie die me heel erg steunt. Dat is ook heel belangrijk om om je heen te hebben, om je erdoorheen te helpen. Maar aan het einde van de dag moet je het wel zelf doen, want niemand zal ooit echt helemaal begrijpen waar je doorheen gaat. Gelukkig gaat het met hele kleine stapjes steeds iets beter, waardoor ik toch veel hoop heb.

 

Tips

Ik wil ook wat dingen delen die voor mij heel erg helpen. Ik hoop dat als je jezelf hier (een beetje) in herkent, het jou misschien ook wat verlichting zal geven!

 • Praat er met iemand over. Het liefst met iemand die ver van je af staat en ervoor opgeleid is. Dat is gewoon vaak een stuk fijner dan erover praten met mensen die wel dichtbij je staan. Deze mensen kunnen je vaak ook beter helpen, juist omdat ze professionals zijn.
 • Schaam je er niet voor en vertel het tegen je dichts bijstaande vrienden, je zult zien dat ze daar vaak heel veel begrip voor op brengen! Daarnaast hoef je jezelf niet voor te doen als iemand die je niet bent.
 • Probeer een Energy light uit. Je zult zien dat het het je in de ochtend een stuk makkelijker maakt en je meer energie geeft. Energie is namelijk vaak een probleem bij depressies, daar kom je flink tekort aan.
 • Goed vitamines blijven slikken!
 • Blijf proberen dingen te doen die moeten, zoals school. Maak duidelijke planningen voor jezelf voor wat je wel of niet moet doen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer stress krijgt dan nodig is. Alles laten liggen maakt het alleen maar erger.
 • Onthoudt heel goed, dat de moeilijke momenten altijd weer een keer ophouden. Beslis nooit iets in zo’n moment, want die kunnen heel erg snel komen en gaan. Ze horen niet je leven te definiëren.
 • Luister naar jezelf. Wat wil je wel, wat wil je niet? Wat voelt goed en wat helemaal niet? Het is heel belangrijk dat je daar zelf veel rekening mee houdt.

Ik hoop dat het een beetje helpt en het een beetje lichter maakt!

Depression

Vergeet niet dat mensen met een depressie niet áltijd verdrietig zijn. Het zijn bergen en dalen, bergen voor de goede momenten en dalen voor de slechte. Iedereen heeft ze. Bij mensen met een depressie blijven de dalen alleen wat langer en dieper en de bergen zijn iets lager dan normaal. Maar dat betekent zeker niet dat ik nooit blij ben!

 

En als laatste : Ik ben niet zielig. Ik heb het moeilijk, maar dat maakt mij niet gelijk een verloren puppy. Haha.

 

Heel erg bedankt voor het lezen!

 

Liefs,

Britt

Follow:
0
Britt van den Elzen

Hi! I’m Britt and I am a 20-something creative entrepreneur from the Netherlands. I love all things magic, especially in fiction. I have been reading and watching stories ever since I can remember, and it is the greatest passion of my life! ✨

Find me on: Web | Instagram

12 Comments

 1. Julia
  02/20/2017 / 3:21 pm

  Zo zo zo trots op je, woon misschien wat verder weg maar nog steeds just a phone call away!! Ben heel blij om te lezen dat het beter met je gaat, en inderdaad helemaal niks moet doe vooral geen dingen waar je geen zin in hebt. Kan voor meerdere spreken als ik zeg dat wij nergens heen zullen gaan! loveyou xxx

 2. 02/20/2017 / 5:27 pm

  Heel erg knap dat je zo open bent! En je verwoord je gevoel echt onwijs goed. Ik hoop dat er meer pieken dan dalen zijn voor jou! Dat gun ik je. ❤️ Liefs xxx

 3. Nina
  02/20/2017 / 5:31 pm

  Mensen mogen depressiviteit niet onderschatten. Je kan iemand niet blamen of judgen voor wat diegene voelt.
  Kanjer! 💪🏼 You deserve to be happy!

 4. 02/21/2017 / 11:37 am

  Heel knap hoe je er zo open over praat en hoe eerlijk je bent. En mooi dat je tips geeft ook om anderen te helpen, heel veel respect Britt! ❤️ Ik hoop heel erg dat het steeds weer wat beter met je gaat. Liefs

 5. M
  02/22/2017 / 12:10 am

  Mooi verwoord, keep it up, dank voor het delen B!

 6. Jules
  02/22/2017 / 11:17 pm

  Hoi Britt, mag ik je even wat influisteren? Wie ik ben? Ach, een wat gerijpte jongen die heel toevallig jouw lieve ouders en o zo aardige broertje Stan kent. Drie kanjers! Meteen het levende bewijs dat het rotte gevoel dat je geregeld parten speelt, helemaal niets te maken heeft met de omstandigheden thuis. Soms zit dat daar te wroeten, dat rottige gevoel, zonder dat je daar een reden voor kunt bedenken. Omdat je daar de vinger niet op gelegd krijgt. Maar wel omdat je dat van nature bij je draagt. Zomaar gekregen. Nou, dank je wel, hoor ik je brommen. Terecht. Maar jouw hoogst eigen ik heeft er inmiddels een even knappe als simpele plaats voor gevonden, Britt. Die van de acceptatie. Ja, ze zijn er die buien van mistroostigheid, Ga die niet te lijf. Accepteer dat ze er (nog) zijn, Britt. Je gaat ze steeds beter leren kennen en ook herkennen. En daarmee aanvaarden als van jou. Het gevoel van rottigheid gaat je steeds minder hinderen. Die mistroostigheid. Iedere maand, ieder jaar wat minder. Zodat het straks niet meer is dan een rimpeling in een leven dat jou, vrouw met die kleurrijke inborst, toelacht. Zodat ook voor jou het leven is geworden, waarvoor het ooit is ontstaan: om van te genieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected!